Iedereen weet tegenwoordig wel dat een gaslek levensgevaarlijk kan zijn. Maar wat kunt u het beste doen wanneer u een gaslek ontdekt of vermoedt dat er een gaslek aanwezig is? We geven enkele tips.

Gebruik absoluut geen vuur en elektrische apparaten

Wanneer ergens gas is opgehoopt, kan het kleinste vonkje of het kleinste beetje statische elektriciteit of warmte voldoende zijn om de boel te laten ontploffen. Gebruik dus geen vuur als u vermoedt dat ergens een gaslek aanwezig is; dus ook geen kaarsen aansteken. Blijf van uw mobiele telefoon en andere apparaten af.

Open ramen en deuren

Gas is enkel gevaarlijk in een hoge concentratie. Wanneer het gas naar buiten kan zal het dermate sterk verdund raken dat het niet meer schadelijk is voor de gezondheid en geen explosiegevaar meer kan opleveren. Open dus ramen en deuren. Houd hierbij ook rekening met de vorige tip. Wanneer u elektrische ramen of deuren hebt of de rolluiken dicht zitten, laat ze dan dicht zitten. Gebruik geen elektriciteit om de ramen en deuren te openen.

Sluit de hoofdkraan

Vervolgens is het belangrijk om de hoofdtoevoer van het gas af te sluiten. Deze kraan vindt u in de meterkast, doorgaans vlak naast de gasmeter. Soms zit de hoofdkraan in de gang of trapkast; dat kan per woning flink verschillen. Zorg dat de uiteinden van de kraan haaks op de leiding staan, zodat de gastoevoer geblokkeerd wordt.

Bel de hulpdiensten

Wanneer het gaslek niet acuut is, dus er geen ontploffingsgevaar dreigt, kunt u volstaan met het bellen van het nationale storingsnummer voor gas en stroom. Dat nummer is 0800 – 9009. Wanneer er ontploffingsgevaar aanwezig is of wanneer u daar over twijfelt, kunt u het beste contact opnemen met de meldkamer door 112 te bellen.

Call Now Button