Heeft al eens te maken gehad met een verstopte afvoer in huis? In de meeste gevallen gaat een verstopping gepaard met een zeer smerige lucht, een toilet die niet meer goed doorspoelt of het water wat tijdens het douchen in de douchebak blijft staan. Wanneer dergelijke situaties u bekend voorkomen, is de kans erg groot dat uw afvoer verstopt zit of verstopt begint te raken. Gelukkig kan onze loodgieter u helpen bij het oplossen van een verstopping, door de afvoer onder een hoge druk door te spuiten. Nog beter is het om een verstopping te voorkomen! In dit artikel vertelt onze loodgieter u meer over het voorkomen van verstoppingen en de stappen die u hierbij kunt nemen.

Het ontstaan van verstoppingen in huis

Verstoppingen in de afvoer ontstaan doorgaans door restafval wat op de bodem van een afvoer achterblijft. Het restafval kan hierbij niet meer door het water in de afvoer worden meegevoerd, waardoor een beginnende verstopping is ontstaan. De ophoping van restafval zal steeds groter worden, met een serieuze verstopping tot gevolg. Reden genoeg om te zoeken naar mogelijkheden om het restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden.

Restafval uit de afvoer weren

Er zijn verschillende producten die u kunnen helpen bij het weren van restafval uit de afvoer. Een van deze producten is een zeefje, die u in de gootsteen van de keuken kan leggen. Het zeefje houdt het restafval wat tijdens de afwas vrijkomt tegen, zodat etensresten niet in de afvoer komen. Ook kunt u een zogenaamde bladvanger aanschaffen, die u over de regenpijp kunt plaatsen. Hiermee voorkomt u dat bladeren en kleine takjes de afvoer in stromen tijdens de herfst.

Zowel het zeefje als de bladvanger kosten bij de meeste bouwwinkels niet meer dan een paar euro. Het laten doorspuiten van de afvoer door onze loodgieter is duurder, waardoor de investering in deze producten sterk aan te bevelen is.

Tips om verstoppingen te voorkomen

U merkt het eigenlijk altijd direct. Het water stroomt niet soepel meer weg. In eerste instantie slaat u er niet al te veel acht op. Kan gebeuren, gaat vanzelf over. Tot het op een gegeven moment helemaal vast zit en u echt geen kant meer op kunt. Dat moment wil u voorkomen, want dan moet u eigenlijk altijd vervelend ingrepen doen om de boel weer netjes te maken en op te ruimen. Wij hebben een paar tips voor u waarmee verstoppingen kan voorkomen.

Tip 1 – let op met dierlijk vetVerstoppingen voorkomen

Vet is op zich niet problematisch. Zeker olie of andere vettige producten, stromen over het algemeen eenvoudig weg. Dierlijk vet is een ander verhaal. Dat stolt namelijk op een gegeven moment. Het is dus beter om dierlijk vet, bijvoorbeeld jus of een ander product, gewoon in de vuilnisbak te kieperen en niet via de afvoer in de keuken te verwerken.

Tip 2 – voorkomen problemen met haartjes

Haren zijn ook notoire verstoppen. Zeker in de badkamer. In het doucheputje ontstaat op een gegeven moment een kluwen van haren. Naast dat dat op een gegeven moment enorm gaat stinken als het begint op te drogen/ te rotten, levert het ook verstoppingen op. Het is verstandig een zeefje toe te voegen.

Tip 3 – spoel zo nu en dan met heet water

Vet hoopt zich altijd en overal op. Vuil blijft daaraan zitten. Door regelmatig te spoelen met heet water kunt u dat vet een beetje afbreken. Dat voorkomt dat u straks met de gebakken peren en de overstromende wasbak zit.

Call Now Button