Reparatie en onderhoud centrale verwarming

Door 14 december 2016Blog

Lekkage

Nadat je de centrale verwarming geïnstalleerd hebt, is het raadzaam om deze ook goed te onderhouden. Het beste kijk je regelmatig naar de leidingen en radiatoren om te zien of deze niet lekken. Door een lekkage kan de druk wegvallen en wordt de warmtevoorziening niet meer optimaal geregeld. Bovendien geeft een lekkage, zeker als deze boven plaatsvindt, veel overlast en kun je deze dus beter proberen te voorkomen. Als je leidingen van kunststof hebt, kunnen deze niet roesten, dat is wel een groot voordeel.

Leidingen op of in de muur en knelkoppelingen

De leidingen boven de grond worden aan elkaar verbonden met knelkoppelingen. Deze kunnen nog wel eens gaan lekken en het wordt daarom afgeraden om deze te gebruiken wanneer je de verwarmingsbuizen in de muur of onder de vloer aanbrengt. Wanneer de leidingen over de muur lopen, kun je er makkelijk bij om een koppeling te vervangen als dat nodig is. Bij leidingen die in de muur zitten, kun je de koppelingen niet zien en dus ook niet zien wanneer ze kapot zijn, maar wat erger is, je dient de muur open te breken als je er bij wilt komen. Derhalve wordt het gebruik van knelkoppelingen in de muur of onder de vloer ook sterk afgeraden. Het is wel te begrijpen dat mensen de leidingen liever achter de muur wegwerken, want deze kunnen heel ontsierend werken, maar het is praktischer om ze over de muren te laten lopen, omdat je er dan makkelijker bij kunt en het ook eerder opmerkt als er iets kapot is.

Onderhoud cv-ketel

Ook de cv-ketel behoeft onderhoud. Als je de ketel hebt laten installeren door een erkend bedrijf, dan kun je er ook een servicecontract bij aanschaffen. Het installatiebedrijf zorgt er dan voor dat de ketel regelmatig schoongemaakt en nagekeken wordt, zodat deze optimaal blijft functioneren en het meeste rendement oplevert.