Hoe kom ik een lekkage op het spoor?
Niemand zit te wachten op lekkage. Niet alleen de wateroverlast is een groot probleem, ook weken erna wordt u nog aan de lekkage herinnerd in de vorm van kringen en vlekken in plafond en muren. Het is dus belangrijk om een lekkage snel op het spoor te komen!
Lopend water maakt geluid in de vorm van ruisen, druppelen of klotsen. Door middel van een stethoscoop op de muur te plaatsen kan vastgesteld worden waar meer of juist minder watergeluid hoorbaar is.
Een datalogger plaatsen kan een nog niet gelokaliseerd lek opsporen. In de loop van enkele weken registreert dit apparaat de luchtvochtigheid en het binnenklimaat rond de plek waar de lekkage zich bevindt.
Zit het lek ergens in de afvoer, dan kan door middel van een camerasysteem het lek gezocht worden of wordt er door middel van een perspomp druk op (een deel van) de leiding gezet. Lekkage door middel van haarscheurtjes brengt men vaak in beeld door middel van kleurinjectie. Op deze manier is bijvoorbeeld de lekkage op een plat dak in beeld te brengen. Dit kan overigens ook in een omgekeerde versie met rook: deze zal zich een weg naar buiten zoeken door kleine kieren en haarscheurtjes.
Met huidige technieken zoals thermografie, het creëren van elektrische velden of door middel van ultrasoon geluid worden ook de heel lastige lekken in beeld gebracht. Op deze manier zijn ook kleine, onopvallende en sluiplekkages te traceren en te verhelpen waardoor erger wordt voorkomen.