Een lekkage in de afvoer

Door 22 februari 2017Blog
Lekkage

Een lekkage kan zich op veel plekken voordoen, zo ook in de afvoer van bijvoorbeeld je wasbak of douche. Hier kun je op verschillende manieren achter komen. Je kunt eventuele lekkage aan de afvoer zelf voorkomen, dan wel detecteren. Wat kun je zelf doen aan eventuele lekkage in de afvoer?

De afvoerplug

Een afvoerplug is de afsluiting van je wasbak of doucheputje. Als je last hebt van een lekkage in je afvoer, dan is dit in veel gevallen te herkennen aan de plug. Zit de plug automatisch vast aan de wasbak, dan kan je zelf de lekkage in de afvoer niet verhelpen. Mocht de afvoerplug losser zitten, dan kan dit de reden zijn van de lekkage in de afvoer.

De afvoerbuis

Onder de wasbak zit vaak een zichtbare buis, die het water afvoert. Probeer het buisje van de afvoer zo dicht mogelijk te draaien, want vaak doet het probleem zich voor in een matige connectie. Om te testen of de lekkage daarna weg is, dien je de kraan daarna volledig open te draaien, om te kijken of er nog lekkage plaatsvindt in de afvoer. Hou er voor de zekerheid wel een emmer bij.

Verstopping in de wasbak zelf

Een verstopping in de wasbak zelf kan zorgen voor de lekkage. Om verstopping te voorkomen kun je in ieder geval om het half jaar controleren op eventuele verstoppingen, bijvoorbeeld door overtollig haar na het scheren of normaal uitgekamd haar. Omdat bij verstopping de druk op de afvoer toeneemt, kunnen zich scheurtjes voor gaan doen die de aanleiding zijn van de lekkage.

Probeer niet alles zelf te doen

Als je het idee hebt dat er een lekkage zit bij de afvoer, probeer dan niet alles zelf te doen om de lekkage te verhelpen. Dit kan de situatie alleen maar verergeren. Een loodgieter kan je altijd helpen bij het vinden en verhelpen van een lekkage.